Puma (dier): profiel, soort en habitat (2024)

Poema, bergleeuw, poema, zilveren leeuw - geen enkel dier ter wereld heeft meer namen dan 's werelds grootste kleine kat. Niet alleen hebben poema’s veel verschillende namen, ze zijn ook ontzettend wendbaar, kunnen goed klimmen en extreem hoog springen.

Poema – profiel

DePoema (poema concolor)is een zoogdier en behoort tot de kattenfamilie(katachtigen)en daar naar de onderfamilie van kleine katten(katten). Hoewel poema’s de vierde grootste kattensoort ter wereld zijn, zijn ze nauwer verwant aan huiskatten dan bijvoorbeeld B. gerelateerd aan leeuwen of jaguars.

In de onderfamilie van kleine katten is de poema de grootste kat.

Puma (Tier): Steckbrief, Arten & Lebensraum (1)Figuur 1: Een poema

De nauwste verwant van de poema is de jaguarundi (wezelkat).

Naam

Conkleur puma

Gewichttussen 34 kg en 100 kg
Maattot 1,5 meter lang
Staart lengte60–97 cm
schouder hoogtetot 90 cm

De vrouwtjes zijn over het algemeen kleiner en veel lichter dan de mannetjes. Maar de lichaamsafmetingen variëren ook sterk tussen mannelijke poema's, afhankelijk van hun leefgebied.

In het wild leven poema’s meestal 8-13 jaar. Als ze echter in gevangenschap leven, kunnen ze meer dan 20 jaar leven.

Poema – viel

De vacht van poema's is dik en kort. De vachtkleur is monochroom en afhankelijk van het leefgebied: van roodbruin tot geelbruin tot zilvergrijs. De vacht aan de gehele onderkant, maar ook op de kin en borst is wit. Het puntje van de staart daarentegen is zwart gekleurd.

Poema – Snelheid

Hoewel poema's over lange afstanden niet snel kunnen rennen, kunnen ze over korte afstanden wel 72 km/u rennen. Bij het jagen sluipen poema's eerst naar voren en gebruiken dan hun snelheid om over korte afstanden te sprinten. Met een grote sprong springen ze op de rug van de prooi en breken hun nek met een beet in de nek.

Als het prooidier aan hen ontsnapt, blijven ze er meestal niet lang achtervolgen.

Puma (Tier): Steckbrief, Arten & Lebensraum (2)Figuur 2: Poema in een boom

Als er op poema’s wordt gejaagd, bijvoorbeeld door wolven, redden ze zichzelf meestal door hoog in een boom te springen. Geen enkel dier ter wereld kan zo hoog springen als een poema. Vanuit staande positie slagen de katten erin om 5,5 m hoog te springen. Het zijn ook uitstekende klimmers.

Het snelste zoogdier ter wereld is de cheetah, die snelheden tot 100 km/u kan bereiken. Hij kon dus gemakkelijk de auto's op een landweg bijhouden.

Poema – eten

Wat eten poema's? Poema's zijn pure carnivoren, maar zijn generalisten. Ze eten prooien van alle soorten en maten, bijvoorbeeld:

 • Hert
 • Schaap
 • vis
 • Knaagdieren
 • Wasberen
 • jong vee
 • Elche
 • Vogels

Gemiddeld jagen poema's op dieren met een gewicht van 39-48 kg en op herten, ongeveer 65%. Gemiddeld vangen mannetjes iets grotere dieren dan vrouwtjes.

Meer over generalisten en specialisten vind je in de uitleg van de ecologische niche op StudySmarter!

Poema – leefgebied

Cougars zijn uiterst flexibele dieren. Oorspronkelijk bevolkten ze het hele Amerikaanse continent, van Canada via Midden-Amerika tot Zuid-Amerika. Poema's leven ook in een grote verscheidenheid aan habitats op het continent, zoals:

 • regenwouden
 • Bush-landschappen
 • Berglandschappen
 • droge bosgebieden
 • steppegebieden en prairies en halfwoestijnen
 • Moeras en graslanden

Poema’s kunnen gemakkelijk overleven, zelfs boven de boomgrens, op hoogtes tot 4.000 meter.

Dood gaanMijnbouw regelstelt dat de gemiddelde lichaamsgrootte van dieren van een soort verandert afhankelijk van hun leefgebied. Hoe dichter het leefgebied bij een van de polen ligt, dat wil zeggen de Zuidpool of de Noordpool, hoe groter hun gemiddelde lichaamsgrootte. Deze regel geldt ook voor de grootste kleine kat ter wereld. Poema's, die dichtbij de evenaar leven, zijn de kleinste van alle poema's. Degenen die in het noorden van Noord-Amerika of Canada en in het zuiden van Zuid-Amerika wonen, zijn daarentegen de grootste in hun soort.

De poema’s overleefden de uitstervingsgolven in de VS alleen in sommige gebieden, zoals: B. in de Rocky Mountains en in moerasgebieden van de Everglades. Tegenwoordig leven ze voornamelijk op afgelegen, verlaten plaatsen. Door verschillende beschermende maatregelen is hun verspreidingsgebied echter uitgebreid en herbevolken ze gebieden waar ze als uitgestorven werden beschouwd.

In Amerika werd jarenlang intensief op poema's gejaagd, waardoor de dieren op veel plaatsen werden uitgeroeid. Blanke kolonialisten zaten achter de poemahuiden aan, waarvan sommige vandaag de dag nog steeds als trofeeën worden beschouwd.Veel mensen doodden ook poema’s omdat ze bang waren voor hun vee.

In Amerika worden poema’s ook wel ‘panters’ genoemd. In het Duits verwijzen (zwarte) panters daarentegen naar luipaarden en jaguars met melanisme, dat wil zeggen een zwarte verkleuring van de vacht.

Cougar-territoria

Cougars zijn solitaire dieren. De grootte van hun territorium varieert tussen de 50km² en1000km². Zijhangt af van het voedselaanbod of de prooidichtheid en het aantal seksuele partners.

Om elkaar uit de weg te blijven en onderling vreedzaam te blijven, markeren de mannetjes hun territorium met urine en uitwerpselen en ook met krabplekken. De vrouwtjes daarentegen hebben veel kleinere territoria, die vaak overlappen met de territoria van andere vrouwtjes.

Poema – voortplanting

Tijdens de paartijd komen poema’s korte tijd samen en leven ze in paren samen. Maar weken voordat de jongen geboren worden, verlaat het mannetje het vrouwtje weer.

Na een draagtijd van ongeveer 90 dagen krijgen de vrouwtjes meestal 2 tot 3 jongen, maximaal 6 jongen. Alleen de moeder is verantwoordelijk voor het grootbrengen van de jonge dieren. Ze zoogt de jongen ongeveer 6-7 weken en geeft ze later vast voedsel. Na ongeveer 20 maanden scheiden de jongen zich van hun moeder en gaan op zoek naar hun eigen territorium.

De jongen hebben bij de geboorte een beige, zwaar gevlekte vacht. Deze vlekken vervagen echter in de eerste paar levensjaren en hun vacht krijgt ook een effen kleur.

Poema – vijanden

Volwassen poema’s hebben geen natuurlijke vijanden. Ze lopen alleen een groot risico door mensen. Hoewel de dieren in de VS beschermde diersoorten zijn, worden ze vaak doodgeschoten. Meestal van boeren die bang zijn voor hun vee of huisdieren en van stropers die uit zijn op de vacht van grote katachtigen.

Speciale kenmerken van Puma

Cougars zijn in veel opzichten bijzonder. Ze zijn niet alleen de grootste kleine katten, ze behalen ook nog een aantal andere records:

 • Geen enkel zoogdier in Amerika heeft zo’n uitgebreid verspreidingsgebied als de poema.
 • Poema’s kunnen tot 5,5 m hoog springen – geen enkel ander dier kan dat!
 • Met ruim 40 namen is de poema ook de soort met de meeste namen.

Andere bijzondere kenmerken van de poema zijn onder meer:

 • Poema's kunnen niet brullen als leeuwen, maar ze maken wel schreeuwachtige geluiden.
 • Cougars worden beschouwd als hoeksteensoorten in de ecosystemen waarin ze leven.
 • Cougars zijn erg sterk. Soms doden ze prooien die zeven keer zoveel wegen als zijzelf.

Puma (Tier): Steckbrief, Arten & Lebensraum (3)Figuur 3: Slaperige poema

Als Belangrijkste soorten zijn soorten die ondanks hun kleine aantal een zeer grote impact hebben op het ecosysteem en de andere soorten die daarin leven. Als een belangrijke soort uitsterft, verandert het ecosysteem aanzienlijk of houdt het zelfs helemaal op te bestaan.

Poema – soort

In totaal zijn er ongeveer 32 ondersoorten van poema's beschreven. Slechts zes van hen konden echter genetisch van elkaar onderscheiden worden. Dit zijn:

 1. Midden-Zuid-Amerikaanse poema
 2. Zuid-Zuid-Amerikaanse poema
 3. Noord-Amerikaanse poema
 4. Midden-Amerikaanse poema
 5. Noord-Zuid-Amerikaanse poema
 6. Oost-Zuid-Amerikaanse poema

Twee andere ondersoorten uit het oosten van Noord-Amerika worden tegenwoordig al als uitgestorven beschouwd.

Poema – Het allerbelangrijkste

 • De poema (poema concolor) is een zoogdier en behoort tot de kattenfamilie (velidae) en daar naar de onderfamilie van kleine katten (katten). Het zijn de grootste kleine katten ter wereld.
 • In het wild leven poema’s meestal 8-13 jaar.
 • Cougars zijn ongeveer carnivoren65% van hun prooien zijn herten.
 • Op korte afstanden kunnen poema's tot 72 km/u rennen. Bovenal zijn de grote katten uitstekende klimmers en kunnen ze tot 5,5 m hoog springen, b.v. B. op bomen.
 • Cougars zijn uiterst flexibele dieren. Oorspronkelijk bevolkten ze het hele Amerikaanse continent en een grote verscheidenheid aan habitats daar.
 • Volwassen poema’s hebben geen natuurlijke vijanden. Ze lopen alleen een groot risico door mensen.

bewijs

 1. spektrum.de: Lexicon van de biologie: Puma. (18/08/2022)
 2. geo.de: Tierlexikon: Puma. (18.08.2022)
 3. nationalgeographic.de: Zeven verbazingwekkende feiten over poema's. (18/08/2022)
 4. Afb. 1: Afbeelding door Bobby Herron op Pixabay
 5. Afb. 2: Afbeelding van Icewall42 op Pixabay
 6. Afb. 3: Afbeelding van PlymouthDriver op Pixabay
Puma (dier): profiel, soort en habitat (2024)

FAQs

What are the effects of water vulnerability? ›

When waters run dry, people can't get enough to drink, wash, or feed crops, and economic decline may occur. In addition, inadequate sanitation—a problem for 2.4 billion people—can lead to deadly diarrheal diseases, including cholera and typhoid fever, and other water-borne illnesses.

What are the different types of droughts in the IPCC? ›

Droughts are divided into different categories based on where in the water cycle the moisture deficit occurs: meteorological drought (precipitation), hydrological drought (runoff, streamflow, and reservoir storage), and agricultural or ecological drought (plant stress from acombination of evaporation and low soil ...

How does climate change affect the use of water? ›

Climate change is exacerbating both water scarcity and water-related hazards (such as floods and droughts), as rising temperatures disrupt precipitation patterns and the entire water cycle. Water and climate change are inextricably linked.

How does climate change affect water scarcity? ›

Climate change is already affecting water access for people around the world, causing more severe droughts and floods. Increasing global temperatures are one of the main contributors to this problem. Climate change impacts the water cycle by influencing when, where, and how much precipitation falls.

What are the 5 effects of human impact on water? ›

Our water resources face a host of serious threats, all of which are caused primarily by human activity. They include sedimentation, pollution, climate change, deforestation, landscape changes, and urban growth.

What are the risk and the effects of water pollution? ›

Effects of water pollution

Deteriorating water quality is damaging the environment, health conditions and the global economy. The president of the World Bank, David Malpass, warns of the economic impact: "Deteriorating water quality is stalling economic growth and exacerbating poverty in many countries".

Does drought increase flood risk? ›

So what's the answer? Are floods worse after a drought? Dry conditions do kill plants and grasses that slow down runoff, they create hydrophobic soils that briefly keep water from soaking into the ground. And, they often make fire conditions worse which in turn, can lead to more impactful floods.

What climate causes droughts? ›

How climate change contributes to drought: Warmer temperatures enhance evaporation, which reduces surface water and dries out soils and vegetation. This makes periods with low precipitation drier than they would be in cooler conditions. Climate change is also altering the timing of water availability.

What are the impacts of drought? ›

Food and Nutrition. Drought can limit the growing season and create conditions that encourage insect and disease infestation in certain crops. Low crop yields can result in rising food prices and shortages, potentially leading to malnutrition. Drought can also affect the health of livestock raised for food.

Will we run out of water in 2050? ›

Demand for water will have grown by 40% by 2050, and 25% of people will live in countries without enough access to clean water. This warning does not come as a surprise. The UN, and other global organizations, have been warning us of water shortages by 2050 for years — if not decades.

What is the difference between water quality and water supply? ›

Water quality is measured according to many characteristics, including pH, color, taste, dissolved metals and salts, organics, radon, heavy metals and drug content. Water supply considers how accessible that water is to humans, and involves the use of pumps, pipes, taps or wells.

What kind of climate does Texas have? ›

Texas' weather varies widely, from arid in the west to humid in the east. The huge expanse of Texas encompasses several regions with distinctly different climates: Northern Plains, Trans-Pecos Region, Texas Hill Country, Piney Woods, and South Texas.

How does access to clean water impact various aspects of society? ›

Poor water quality affects various aspects of society, from the spread of disease to crop growth to infant mortality. In some regions of the world, lack of sanitation infrastructure, water treatment facilities, or sanitary latrines lead to dire clean water crises.

What is the global issue of clean water? ›

Fast facts: Global water crisis

703 million people lack access to clean water. That's 1 in 10 people on the planet. Women and girls spend an estimated 200 million hours carrying water every day, walking 6 kilometers (about 3.7 miles) every day to haul 40 pounds of water.

What is vulnerability of the water system? ›

Vulnerability assessments help water systems evaluate susceptibility to potential threats and identify corrective actions that can reduce or mitigate the risk of serious consequences from adversarial actions (e.g., vandalism, insider sabotage, terrorist attack, etc.).

What are the risks of water security? ›

The main factors contributing to water insecurity are water scarcity, water pollution and low water quality due to climate change impacts. Others include poverty, destructive forces of water, and disasters that stem from natural hazards. Climate change affects water security in many ways.

What are the effects of water? ›

Water helps your body:

Keep a normal temperature. Lubricate and cushion joints. Protect your spinal cord and other sensitive tissues. Get rid of wastes through urination, perspiration, and bowel movements.

What is water based vulnerability? ›

4.2. 1. Water Vulnerability. Water vulnerability is a measure of the state of a water resource system that is subject to shocks from human activity and natural change, and the degree to which it is difficult to restore to its original state after a shock [67,76].

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5920

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.