Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (2023)

Pitkä historia, ainutlaatuiset ominaisuudet, lukuisat tyylit ja hieno ruoanlaitto kiinalainen keittiö on yksi kiinalaisen kulttuurin tärkeimmistä osista. Perinteiset kiinalaiset ruoat ovat kuuluisia väristään, aromistaan, maustaan, merkityksestään ja ulkonäöstään.

Koska Kiina on valtava maa, keittiössä on monia alueellisia eroja, jotka johtuvat erilaisista ilmastoista, historiasta, paikallisista raaka-aineista, ruokailutottumuksista jne.

Ruoanlaittotyylien ja alueellisten makujen mukaan kiinalaiset keittiöt voidaan jakaakahdeksan kiinalaista ruokaa, joihin kuuluvat Sichuan-, Hunan-, Shandongin-, Zhejiangin-, Fujian-, Anhui-, Kantonin- ja Jiangsu-keittiöt. Jokaisella keittiöllä on suosittuja ruokia.

1. Pekingin paahdettua ankkaa

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (1)Pekingin paistettu ankka

Pekingin ankka (Beijing Roast Duck Běijīng kǎoyā) on kuuluisa ruokalajiPeking, nauttii maailmankuulusta ja jota pidetään yhtenä Kiinan kansallisruokista. Pekingin ankkaa maistuu sen ohuesta ja rapeasta ihosta. Viipaloitua Peking-ankkaa syödään usein pannukakkujen, makean papukastikkeen tai soijakastikkeen ja valkosipulin kanssa. Se on pakko-makuruoka Pekingissä!

"Ensimmäisenä Kiinassa maistettavana ruokalajina"Pekingin paistettu ankkaoli ennen kuninkaallinen ruokalaji keskiaikaisessa Kiinassa. Se on ollut "kansallinen diplomatian ruokalaji" 1970-luvulta lähtien, jolloin pääministeri Zhou Enlai (Kiinan kansantasavallan ensimmäinen pääministeri) käytti sitä ensimmäisen kerran ulkomaisten vieraiden vastaanottamiseen. Valtionpäämiehet, hallituksen virkamiehet sekä kotimaiset ja ulkomaiset matkailijat ylistävät sitä suuresti.

2. Kung Pao -kana

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (2)Kung Pao Kana

Kung Pao Chicken (宫保鸡丁 gōngbào jīdīng) on ​​kuuluisa sichuanilaistyylinen erikoisuus, joka on suosittu sekä kiinalaisten että ulkomaalaisten keskuudessa. Tärkeimmät ainesosat ovat kuutioitu kana, kuivattu chili, kurkku ja paistetut maapähkinät (tai cashewpähkinät).

Ihmiset (kiinalaiset takeawayt) länsimaissa ovat luoneet länsimaisen kung pao -kanan, johon kuutioitu kana peitetään maissitärkkelyksellä ja lisätään kasviksia, hapanimeläkastiketta ja muussattua valkosipulia. KatsoKuinka keittää Kung Pao -kanaaklassiseen reseptiin ja sen historiaan.

3. Hapanimelä sianliha

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (3)Hapanimelä sianliha

Hapanimelä sianliha (糖醋里脊 tangcù lǐjǐ) on väriltään kirkkaan oranssinpunaista ja herkullisen makeahapan makua. Alussa oli vain makea-hapan sianlihaa, mutta vaatimusten täyttämiseksi tätä ruokaa on kehitelty. Nyt sianliha voidaan korvata muilla ainesosilla, kuten kanalla, naudanlihalla tai porsaan kylkiluilla.

4. Hot Pot

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (4)Kuuma pannu

Hot pot, taikuuma pannu(火锅 huǒguō), on yksi suosituimmista ruokalajeista Kiinassa, erityisesti Sichuanin maakunnassa taiChongqing. Ihmiset tekevät ruokaa ja syövät kiehuvasta kattilasta keittolientä (liemi) kaasu-/induktioliesi keskellä ruokapöytää elintarvikkeiden ja mausteiden ympärillä. Ihmiset voivat lisätä ja keittää liemeen mitä haluavat. Kuuman kattilan salaisuus piilee liemessä, josta kaikki lihaviipaleet ja vihannekset saavat makunsa.

Kiinalaiset pitävät kovasti hot potista. Aiemmin hot pot oli suosiossa vain talvella, mutta nykyään hot pot on ollut pöydissä ympäri vuoden. Se on loistava tapa seurustella ystävien ja sukulaisten kanssa. Ihmiset kokoontuvat potin ympärille syömään samalla kun juttelevat, syövät, juovat ja pitävät hauskaa.

5. Dim Sum

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (5)Kantonin dim sum

Dim sum (点心 diǎnxin) on yksi suosituimmistaKantonilainen keittiöastiat. Se sisältää laajan valikoiman pieniä ruokia, mukaan lukien nyytit, sämpylät, kakut ja liha-, äyriäis-, jälkiruoat ja kasvisvalmisteet. Nykyään on olemassa yli tuhat dim sum -ruokaa.

Dim sum sai alkunsa Guangzhoun kaupungista. IhmisetGuangdongjuovat mielellään teetä aamulla tai lounaalla. Joten he syövät usein dim sumia teejuhlien aikana aamiaiseksi ja lounaaksi. Se on suosittu tapa kokoontua ystävien ja sukulaisten kanssa tai pitää sosiaalisia kokoontumisia. Lue lisää aiheestaDim summa.

6. Dumplings

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (6)Dumplings

Dumplings (饺子 jiǎozi) on perinteinen ruokalaji, joka on laajalti suosittu erityisesti Pohjois-Kiinassa. Kiinalaiset nyytit koostuvat jauhelihasta ja/tai paloiteltuista vihanneksista, jotka on kääritty ohueen taikinakuoreen. Suosittuja täytteitä ovat jauheliha, katkarapukuutiot, jauhettu kana, naudanliha ja vihannekset. Mykyt voidaan keittää keittämällä, höyryttämällä tai paistamalla.

Myös nyytit ovat perinteinen kiinalaisen uudenvuoden aattona syötävä ruokalaji. Koska ne näyttävät kiinalaisilta hopeaharkoilta (vanhoina aikoina kiinalaista rahaa), uskotaan, että mitä enemmän nyytit syöt uudenvuoden juhlien aikana, sitä enemmän ansaitset uudenvuoden aikana. Pyyhkeiden tekeminen on hyvä tapa olla vuorovaikutuksessa ystävien ja sukulaisten kanssa. Näet kiireisen keittiön, jossa kiinalaiset perheet tekevät nyytit aikanakiinalainen uusivuosi. Lue lisää aiheestaDumplings.

7. Ma Po Tofu

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (7)Ma Po Tofu

Ma Po tofu (麻婆豆腐 Mápó dòufǔ 'Pockmarked Granny beancurd') on yksi Chuan Cuisine (Sichuanin ruoka) tunnetuimmista ruoista, jolla on yli 100 vuoden historia. Se koostuu papujuustosta ja jauhelihasta (sian- tai naudanlihasta) mausteisessa kastikkeessa. Kastike on valmistettu fermentoiduista mustista papuista ja chilitahnasta (douban/douchi).

Ma Po tofun keksijä oli kotoisinChengdu,Sichuanin maakunta. Hän oli isoäiti, jonka sukunimi oli Chen. Sanotaan, että Chenin kasvot olivat hyvin täplät. Kiinaksi ma tarkoittaa "pockmarked" ja "po" tarkoittaa mummoa, joten ihmiset kutsuivat hänen valmistamaansa ruokaa Ma Po ("Pockmarked Granny") tofuksi. Hänen mausteisesta ja tuoksuvasta annoksestaan ​​tuli myöhemmin erittäin suosittu esine. Se tuotiin Japaniin ja siitä tuli myös suosittu ruokalaji siellä. Lue lisää aiheestakuinka keittää Ma Po Tofua.

8. Char Siu

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (8)Kantonilainen Char Siu

Kantonin kielessä char tarkoittaa 'haarukkaa' ja siu tarkoittaa 'paistamista', joten char sui (叉烧 chāshāo) tarkoittaa "haarukkaa paahdettua". Se on eräänlainen kantonilainen sianliha. Sitä syödään riisin tai nuudeleiden kanssa. Sitä käytetään myös baozin (eräänlainen höyrytetty täytetty pulla) täytteenä.

9. Chow Mein

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (9)cow mein

Chow mein on kantonin kielellä mandariinikiinan kielen chǎomiàn (炒面) ääntäminen, joka tarkoittaa "paistettua nuudelia". Tämä paistettu ruokalaji koostuu nuudelista, lihasta (yleensä kanaa, naudanlihaa, katkarapuja tai sianlihaa), sipulia ja selleriä.

Chow meinin valmistamista varten nuudelit on keitetty kiehuvassa vedessä jonkin aikaa. Kun ne ovat jäähtyneet, tulee paistamisvaihe.

Chow meinin alkuperästä on mielenkiintoinen tarina. Sanotaan, että Chow meinin keksi Shan Gu -niminen nainen Jiangsun maakunnassa. Hän teki ruokaa työntekijöille, jotka rakensivat suurta patoa estääkseen Keltaisen joen tulvia. Hän huomasi, että ruoka huononi helposti ja nopeasti kuumalla säällä. Joten hän keksi chow meinin, jota voidaan säilyttää pidempään ja joka on helppo lämmittää ja syödä. Sittemmin paistamisesta on tullut suosittu tapa keittää nuudelit.

10. Paistettu riisi

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (10)Yangzhou paistettu riisi

Paistettu riisi (炒饭 chǎofàn) on ruokalaji, joka on valmistettu paistetusta keitetystä riisistä ja muista ainesosista, jotka sisältävät usein munia, vihanneksia, mereneläviä tai lihaa. Paistettu riisi on yksi yleisimmistä kiinalaisista ruoista. Paistettua riisiä on helppo valmistaa kotona käyttämällä viimeisen aterian ylijäämää riisiä ja muuta lihaa tai vihanneksia.

Sanottiin, että tärkeä diplomaattinen virkamies edesmenneen Qing-dynastian (1644–1912) aikana, Li Hongzhang, käski kokkinsa valmistamaan ruokaa, josta sekä kiinalaiset että ulkomaalaiset haluaisivat. Kokki valmisti paistettua riisiä, josta nauttivat sekä ulkomaiset vieraat että virkamiehet.

Kiinan kuuluisin paistettu riisi on Yangzhoussa paistettu riisi. TyypillinenYangzhou paistettua riisiäainesosat sisältävät katkarapuja, munia ja grillattua sianlihaa.

11. Kahdesti keitetyt sianlihaviipaleet

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (11)Kahdesti keitetyt sianlihaviipaleet

Kahdesti kypsennetty sianliha tai kaksinkertainen sianliha (回锅肉 huíguōròu) on yksi kuuluisimmista sichuanilaisista sianliharuoista. Sen kiinalainen nimi on huiguorou, joka tarkoittaa "palautettua kattilaan lihaa". Porsaanliha keitetään ensin kattilassa. Sitten se keitetään uudelleen muiden ainesosien kanssa, mukaan lukien härkäpapupasta (doubanjiang), fermentoidut mustat soijapavut (douchi), valkosipuli, inkivääri ja niin edelleen.

Sanottiin, että ruuan loi kiinalainen runoilija nimeltä Su Dongpo (alias Su Shi)Song-dynastiaaikakausi (960–1279).

Su teki eräänä päivänä ystävilleen herkullisen sianliharuoan. Hän keitti sianlihaa kattilassa ja käveli ulos talosta ja unohti sen. Palattuaan hän huomasi, että kiehuva sianliha oli muuttunut hyvin pehmeäksi. Hän maisteli sianlihaa kiemurtelevan rasvassaan ja huomasi, että sianlihasta oli tullut pehmeämpi ja herkullisempi kuin hänen aiemmalla keittomenetelmällään. Joten hän palautti sen kattilaan muiden ainesosien kanssa ja teki vaikutuksen ystäviinsä.

Alkuperätarinansa ja makunsa ansiosta "kahdesti kypsennetty sianliha" on saavuttanut suuren suosion.

12. Sichuanin sianliha

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (12)Sichuanin sianlihaa

Sichuanin sianliha tai "haudutettua porsaan viipaletta" (水烤肉元 shuǐzhǔ ròupiàn) on kuuluisaSichuanin keittiöruokalaji. Sianliha, jonka päällyste on valmistettu munanvalkuaisesta ja tärkkelyksestä sen tuoreuden ja mureuden säilyttämiseksi, keitetään liemessä. Lihainen liemi on tyypillistä sichuanilaista ruokaa, jossa on pippurinen ja mausteinen maku. Syödessäsi huomaat, että jokainen lihapala sisältää runsaasti mehuja, joissa on raikas ja tuoksuva mausteinen aromi.

Haudutetut naudanlihaviipaleet ovat suosittu versio tästä ruoasta, johon meillä on resepti.

13. Xiaolongbao

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (13)Shanghai Xiaolongbao

Xiǎolóngbāo (小笼包 "pienet koripullat") ovat eräänlainen baozi (kiinalainen höyrytetty pulla). Ne ovat suosittuja Jiangsussa ja Shanghaissa. Xiaolongbaot kypsennetään perinteisesti pienessä bambukorissa, mikä antaa niille nimensä. Yleisin xiaolongbao-täyte on sianliha. Muita ainesosia voivat olla naudanlihaa, rapujen lihaa, katkarapuja, mereneläviä ja vihannesten täytteitä.

Liemellä täytettyä Shanghain höyrytettyä porsaan xiaolongbaoa (Shanghai-keittopullat) on erityinen tapa syödä: voit napsailla pienen kulman taikinasta ja imeä herkullisen keiton. Tai voit imeä keiton pillillä ja syödä sitten täytteet ja taikina.

14. Zhajiangmian

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (14)Zhajiangmian

Zhajiangmian (炸酱面 /jaa-jyang-myen/ 'paistettu kastike nuudelit') on yksi Shandongin keittiön suosituimmista ruoista. Se on paksu vehnänuudeliruoka, jonka päällä on zhajiang-kastiketta. Kastike valmistetaan hauduttamalla sian- tai naudanlihaa suolaisen fermentoidun soijapaputahnan kanssa. Kiinaksi zhajiang tarkoittaa "paistettua kastiketta", kun taas mian tarkoittaa "nuudeleita". Se on myös tunnettu pienateria taivälipala Pekingissä.

Shandongista kotoisin oleva Zhajiangmian esitteli PekingiinQing-dynastiaKeisari Guangxu (n. 1871–1908) ja keisarinna Dowager Cixi matkalla Pekingistä Xi'aniin. He menivät ravintolaan ja tilasivat kulhon zhajiangmiania. Molemmat pitivät sitä niin maukkaana, että heidän piti syödä toinen kulho. Sitten keisarinna Dowager Cixi toi "paistettua kastiketta" valmistaneen kokin Pekingin palatsiin. Siitä lähtien zhajiangmianista tuli yhä suositumpi Pekingissä ja ympäri Kiinaa.

15. Wonton-keitto

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (15)Wonton-keitto

Wontonit (馄炖 húndùn) ovat eräänlainen kiinalainen nyyti. Jiaozista poiketen wontoneissa on vähemmän täytettä ja ne kääritään paljon ohuempiin taikinakääreisiin. Wontonien muodot voivat olla erilaisia ​​riippuen siitä, miten ne on valmistettu. Jotkut niistä näyttävät hopeaharkoilta, mikä tekee niistä suotuisan "vaurautta herättävän" ruokalajin.

Wonton-täytteet ovat useimmiten jauhettua porsaanlihaa tai kuutioituja katkarapuja. Wontonit keitetään yleensä ja tarjoillaan keitossa (liemessä), mutta joskus uppopaistettuna.

Aitoja kiinalaisia ​​ruokaretkiä herkkusuille

Parhaat perinteiset kiinalaiset ruoat: 15 pakollista kiinalaista ruokaa (16)

Toisin kuin jotkut kiertomatkat, jotka tarjoavat samaa ruokalistaa koko Kiinan-matkan ajan,yksityiset matkammevoit kokeilla erilaisia ​​paikallisia ruokia jokaisessa paikassa. Paikalliset oppaamme tietävät, mitkä ravintolat ovat paikallisten suosimia, ja ovat valmiita sisällyttämään ne matkasuunnitelmaasi. Katso alta suositellut kierrokset saadaksesi inspiraatiota.

  • 8 päivän Pekingin, Xi'anin ja Shanghain kiertueKultainen kolmio
  • 12 päivän Pekingin, Xi'anin, Chengdun, Guilinin ja Hongkongin keittiökierrosLaaja maku Kiinasta

Jos et ole kiinnostunut yllä olevista matkoista, kerro meille kiinnostuksesi ja vaatimukset, niin me teemme senluoda Kiinan kiertueensinulle.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated: 10/01/2024

Views: 5513

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.