Er sterven ruim 140.000 mensen aan de mazelen, terwijl het aantal gevallen wereldwijd toeneemt (2024)

Wereldwijd stierven in 2018 ruim 140.000 mensen aan mazelen, volgens nieuwe schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse Centers for Diseases Control and Prevention (CDC). Deze sterfgevallen vonden plaats toen het aantal gevallen van mazelen wereldwijd toenam, te midden van verwoestende uitbraken in alle regio’s.

De meeste sterfgevallen vonden plaats onder kinderen jonger dan 5 jaar. Baby's en zeer jonge kinderen lopen het grootste risico op mazeleninfecties, met mogelijke complicaties zoals longontsteking en encefalitis (een zwelling van de hersenen), evenals levenslange invaliditeit - permanente hersenbeschadiging, blindheid of gehoorverlies.

Uit recent gepubliceerd bewijsmateriaal blijkt dat het oplopen van het mazelenvirus op de lange termijn nog meer gevolgen voor de gezondheid kan hebben, waarbij het virus het geheugen van het immuunsysteem maanden of zelfs jaren na infectie kan beschadigen. Dit ‘immuungeheugenverlies’ maakt overlevenden kwetsbaar voor andere potentieel dodelijke ziekten, zoals griep of ernstige diarree, doordat de immuunafweer van het lichaam wordt aangetast.

“Het feit dat welk kind dan ook sterft aan een ziekte die door vaccinatie kan worden voorkomen, zoals de mazelen, is eerlijk gezegd een schande en een collectief onvermogen om de meest kwetsbare kinderen ter wereld te beschermen”, zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreysus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Om levens te redden, moeten we ervoor zorgen dat iedereen kan profiteren van vaccins – wat betekent dat we moeten investeren in immunisatie en hoogwaardige gezondheidszorg als een recht voor iedereen.”

Mazelen zijn te voorkomen door vaccinatie. De vaccinatiegraad is wereldwijd echter al bijna tien jaar gestagneerd. De WHO en UNICEF schatten dat 86% van de kinderen wereldwijd in 2018 de eerste dosis mazelenvaccin heeft gekregen via de routinematige vaccinatiediensten van hun land, en dat minder dan 70% de tweede aanbevolen dosis heeft gekregen.

Wereldwijd is de dekking met het mazelenvaccin niet voldoende om uitbraken te voorkomen. De WHO beveelt aan dat in elk land en in alle gemeenschappen een vaccinatiedekking van 95% met twee doses mazelenvaccin nodig is om de bevolking tegen de ziekte te beschermen.

De armste landen worden het zwaarst getroffen, maar mazelen blijft een duizelingwekkend mondiaal probleem

Door het totale aantal gevallen en sterfgevallen wereldwijd en per regio te schatten, komt het rapport tot de conclusie dat de ergste gevolgen van mazelen zich voordeden in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika, waar veel kinderen voortdurend de vaccinatie hebben gemist.

In 2018 waren de meest getroffen landen – de landen met de hoogste incidentie van de ziekte – de Democratische Republiek Congo (DRC), Liberia, Madagaskar, Somalië en Oekraïne. Deze vijf landen waren verantwoordelijk voor bijna de helft van alle gevallen van mazelen wereldwijd.

“We hebben al meer dan 50 jaar een veilig en effectief mazelenvaccin”, zegt Dr. Robert Linkins, afdelingshoofd van Accelerated Disease Control en Vaccine Preventable Disease Surveillance bij de CDC en voorzitter van het Mazelen & Rubella Initiative. “Deze schattingen herinneren ons eraan dat elk kind, waar dan ook, dit levensreddende vaccin nodig heeft – en verdient. We moeten deze trend keren en deze vermijdbare sterfgevallen een halt toeroepen door de toegang tot en de dekking tegen mazelenvaccins te verbeteren.”

Hoewel de grootste gevolgen zich in de armste landen hebben voorgedaan, hebben sommige rijkere landen ook te kampen gehad met uitbraken van mazelen, met aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid van mensen.

Dit jaar rapporteerden de Verenigde Staten het hoogste aantal gevallen in 25 jaar, terwijl vier landen in Europa – Albanië, Tsjechië, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk – in 2018 hun eliminatiestatus van mazelen verloren na langdurige uitbraken van de ziekte. Dit gebeurt als de mazelen een land opnieuw binnenkomen nadat het geëlimineerd is verklaard, en als de overdracht langer dan een jaar onafgebroken in het land aanhoudt.

Er zijn investeringen en inzet nodig om een ​​effectieve respons op de mazelen te garanderen

Het Measles & Rubella Initiative (M&RI) – waartoe het Amerikaanse Rode Kruis, CDC, UNICEF, de United Nations Foundation en de WHO behoren – en Gavi, de Vaccine Alliance, helpen landen te reageren op uitbraken van mazelen, bijvoorbeeld door middel van noodvaccinatiecampagnes .

Naast snelle immunisatie tegen mazelen omvat de reactie op een uitbraak ook inspanningen om het risico op overlijden te verminderen door tijdige behandeling, vooral voor gerelateerde complicaties zoals longontsteking. Samen met partners biedt de WHO daarom steun om landen te helpen gevallen te beheren, inclusief het trainen van gezondheidswerkers in effectieve zorg voor kinderen die lijden aan de gevolgen van de ziekte.

Naast de reactie op uitbraken is er een dringende noodzaak voor landen en de mondiale gezondheidszorg om te blijven investeren in hoogwaardige nationale immunisatieprogramma’s en ziektesurveillance, die ervoor zorgen dat uitbraken van mazelen snel worden opgespoord en gestopt voordat er levens verloren gaan.

“Het is een tragedie dat de wereld een snelle toename ziet van het aantal gevallen en sterfgevallen als gevolg van een ziekte die gemakkelijk te voorkomen is met een vaccin”, zegt dr. Seth Berkley, CEO van Gavi, de Vaccine Alliance. “Hoewel aarzeling en zelfgenoegzaamheid uitdagingen zijn die moeten worden overwonnen, hebben de grootste uitbraken van mazelen landen getroffen met zwakke routinematige immunisatie- en gezondheidszorgsystemen. We moeten beter ons best doen om de meest kwetsbaren te bereiken, en dat zal een fundamentele focus zijn in Gavi’s volgende periode van vijf jaar.”

De afgelopen achttien jaar heeft vaccinatie tegen mazelen alleen al naar schatting ruim 23 miljoen levens gered.

Het mazelen- en rubella-initiatief

M&RIis een mondiaal partnerschap opgericht door het Amerikaanse Rode Kruis, de CDC, de United Nations Foundation, UNICEF en de WHO, dat zich inzet voor het bereiken en behouden van een wereld zonder mazelen, rubella en het aangeboren rodehondsyndroom. Het initiatief, opgericht in 2001, heeft geholpen bij het vaccineren van meer dan 2,9 miljard kinderen en het redden van meer dan 21 miljoen levens door de vaccinatiegraad te vergroten, de ziekterespons, monitoring en evaluatie te verbeteren en het vertrouwen van het publiek en de vraag naar immunisatie te vergroten.

We zijn gealarmeerd door de toename van het aantal mazelen in de VS en over de hele wereld, maar er is hoop.”zei Gail McGovern, president en CEO van het Amerikaanse Rode Kruis.“Uitbraken van mazelen kunnen volledig worden voorkomen door middel van sterke systemen die ervoor zorgen dat geen enkel kind levensreddende vaccins mist.”

Het onaanvaardbare aantal kinderen dat vorig jaar is omgekomen door een volledig te voorkomen ziekte is het bewijs dat mazelen waar dan ook een bedreiging vormen voor kinderen overal ter wereld.”, zegt Henrietta Fore, uitvoerend directeur van UNICEF. “Als kinderen in grote aantallen niet worden gevaccineerd, lopen hele gemeenschappen gevaar. We zien dat zelfs vandaag de dag op afgelegen plaatsen zoals in de Democratische Republiek Congo, waar de mazelen dit jaar tot nu toe meer dan 4.500 kinderen onder de vijf jaar hebben gedood; of in Samoa, waar een zich snel verspreidende uitbraak van mazelen ervoor heeft gezorgd dat veel kinderen ziek zijn en niet naar school kunnen gaan.”

“Deze laatste gegevens laten zien dat we helaas achteruitgaan in onze vooruitgang tegen een gemakkelijk te voorkomen ziekte: de mazelen.”gezegd Kathy Calvin, president en CEO van de United Nations Foundation. “Maar we kunnen het tij tegen deze uitbraken keren door collectieve actie, krachtig politiek engagement en het dichten van cruciale financieringstekorten. Samenwerken werkt – het is de enige manier waarop we iedereen, overal, kunnen bereiken met levensreddende vaccins en diensten en, in bredere zin, de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN kunnen bereiken.”

Opmerking voor de redactie

‘Progress Toward Regional Mazles Elimination – Worldwide, 2000–2017’ is een gezamenlijke publicatie van de WHO en de CDC. Het wordt gepubliceerd in het WHO Weekly Epidemiological Record en in het Morbidity and Mortality Weekly Report van de CDC.

Eliminatie van mazelen wordt gedefinieerd als de afwezigheid van endemische overdracht van het mazelenvirus in een regio of ander gedefinieerd geografisch gebied gedurende meer dan twaalf maanden. Omgekeerd wordt een land niet langer als mazelenvrij beschouwd als het virus terugkeert en de overdracht langer dan een jaar onafgebroken aanhoudt.

Over de schattingen

Deze schattingen zijn het resultaat van statistische modellen uitgevoerd door de WHO. Jaarlijks wordt het model aangepast voor de gehele tijdreeks – van 2000 tot het lopende jaar. Uit de modellering van dit jaar blijkt dat er in 2018 wereldwijd naar schatting 9.769.400 gevallen van mazelen en 142.300 daaraan gerelateerde sterfgevallen waren, een daling ten opzichte van de 28.219.100 gevallen en 535.600 sterfgevallen in 2000. In 2017 waren er naar schatting 7.585.900 gevallen en 124.000 geschatte sterfgevallen.

Per regio schat de WHO in 2018 dat er in de Afrikaanse regio in totaal 1.759.000 gevallen en 52.600 sterfgevallen waren; in de regio van Amerika: 83.500 gevallen; in het oostelijke Middellandse Zeegebied 2.852.700 gevallen en 49.000 doden; in de Europese regio: 861.800 gevallen en 200 doden; in Zuidoost-Azië 3.803.800 gevallen en 39.100 doden; en in de westelijke Stille Oceaan 408.400 gevallen en 1300 doden.

Hoewel schattingen een nuttige indicatie geven van de gevolgen van mazelen en trends op langere termijn, bieden gerapporteerde gevallen realtime inzichten en vergelijkingen. Er werden in 2018 in totaal 353.236 gevallen gemeld aan de WHO. In 2019, medio november, waren er wereldwijd al meer dan 413.000 gevallen gemeld, met nog eens 250.000 gevallen in de DRC (zoals gerapporteerd via hun nationale systeem); samen betekent dit een verdrievoudiging vergeleken met dezelfde periode in 2018.

Er sterven ruim 140.000 mensen aan de mazelen, terwijl het aantal gevallen wereldwijd toeneemt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 5924

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.