Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (2023)

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (1)

Mikä sitten on "oikea" kiinalainen ruoka? —

Monet kiinalaiset ruokailijat eivät tunnistaisi kenraali Tson kanaa (kuvassa), joka on amerikkalais-kiinalainen suosikki. Mutta klikkaa nähdäksesi galleria ruokia kiinalaiset kaipaavat eniten matkustaessaan ulkomaille.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (2)

Lanzhou käsin vedetyt nuudelit -

Luoteis-Kiinasta kotoisin mahtavat islamilaiset nuudelimestarit lyövät, taittelevat, vetivät ja muuttavat jauhopohjaista taikinaa hiusohuiksi nuudeleiksi nopeammin kuin ehdit päättää mitä heidän kanssaan tilata.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (3)

Valkoinen leikattu kana -

Kiinassa luihin kiinnitettyä lihaa pidetään parhaana. Kevätkana keitetään kypsäksi, hienonnetaan ja tarjoillaan dippikastikkeen kanssa.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (4)

Mausteinen rapu -

Nämä minihummerit haudutetaan liemessä chilien ja mausteiden kanssa. Keväästä alkusyksyyn on rituaali viettää iltaa ystävien tai perheen kanssa rapuilla ja syömällä rapuja.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (5)

Oikeat katukebabit -

Lampaan kebabeista kuminalla ja teppanyakikalmarilla mausteisten kanansiipien ja grillatun osterin miekkoihin – kiinalaiset katukebabit tarjoavat yhdistelmän hyvää ruokaa ja maalle ominaista katukuhinaa.

lampaan kuuma kattila -

Muistutuksena mongolilaisista paimentolaisista, raskas ja runsas karitsan kuuma pannu on erittäin suosittu, etenkin pohjoisessa katkeraan kylmän talven aikana.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (7)

Yan du zian -keitto

Jangtse-joen suistoruokalaji, lohdullinen keitto tarjoillaan kotona yleensä aikaisin keväällä. Vuodenajan herkkuja, kuten nuoria bambuversoja, porsaan vatsaa, tofulevyjä ja keltaista riisiviiniä, kypsennetään savipannussa tuntikausia.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (8)

Karkkipäällysteiset haukat kepissä -

Tämä ikoninen välipala on samanlainen kuin toffee-omenat (karamelliomenat), mutta sillä on virkistävä hapan maku.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (9)

Haiseva tofu -

Reseptit vaihtelevat alueittain, mutta perusmenetelmänä on antaa papujuuston käydä erityisessä suolavedessä ja friteerata se. Haisevaa tofua voi syödä chilikastikkeen, soijakastikkeen, seesamiöljyn tai kimchin kanssa.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (10)

Sokerissa paistetut kastanjat -

Tätä yhä suositumpaa syksyn välipalaa varten kokit paistavat kastanjoita valtavassa wok-pannussa. Oikein tehtynä ne ovat pehmeitä, makeita ja erittäin tuoksuvia.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (11)

Ankanverikeitto vermisellillä -

Ankanluulientä, ankan verta, ankan urut - ei kuulosta kaikkien aikojen upeimmalta ruoalta, mutta hyvä kulho tarjoaa kodin maun monille kiinalaisille.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (12)

Sichuan shui zhu härkäsammakko -

"Shui zhu" on sichuanilainen ruoanlaittotekniikka, jota rakastetaan ja pelätään voimakkaan mausteisen maun vuoksi. Esipaistetut sammakot haudutetaan öljyssä vahvojen mausteiden, kuten chilipippurien ja kukkapippurien, kanssa. Öljy kuplii usein vielä tarjoiltuna, mikä luo dramaattisen visuaalisen vaikutelman.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (13)

Harbinin punainen makkara -

Savustettu Harbinin punainen makkara kehittyi liettualaisista makkaroista. Sen rakenne on pehmeämpää kuin salami, kiinteämpi kuin amerikkalainen hotdog ja kuivempi kuin keitetyt brittiläiset makkarat.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (14)

Guilin-riisinuudelit -

Guilin ei ole kuuluisa vain taivaallisista maisemistaan, vaan myös riisinuudeleita sisältävistä kulhoista, joiden päällä on säilöttyjä pitkiä papuja, maapähkinöitä, bambunversoja ja kevätsipulia.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (15)

Shanghain karvainen rapu -

Shanghailaisille syksy ei ole täydellinen ilman höyrytettyä mätiä täynnä olevaa karvaista rapua. Erikoisravintoloissa järjestetään laajoja rapujuhlia – paistettua rapumäntiä, rapumätitofua, höyrytettyjä rapulihapullia ja rapulihapyytejä saattaa olla esillä.

Kiinalaiset ruoat Kiinalaiset rakastavat eniten

CNN

Onko amerikkalais-kiinalainen ruoka "aitoa" kiinalaista ruokaa?

Tämä on aihe, josta CNN:n henkilökunta ja lukijat ovat keskustelleet – kiivaasti – aiemmin.

Amerikkalais-kiinalaisena ravintolana Fortune Cookiesulkee myymälän Shanghaissa tällä viikolla, myytyämme onnistuneesti yhdysvaltalaistyylistä kiinalaista ruokaa paikallisille sen avaamisesta vuonna 2013 (huolimatta hyvästä toiminnasta sen amerikkalaiset omistajat ovat sanoneet haluavansa palata Yhdysvaltoihin), olemme päättäneet käydä uudelleen toimittaja Clarissa Wein aiemmin julkaistussa kiihkeässä appelsiinin puolustamisessa. kanaa ja amerikkalaista kiinalaista ruokaa.

Kyllä, aion itse asiassa puolustaa oranssia kanaa.

Pohjimmiltaan paistettua kanaa kastikkeella – täydellinen myöhäisillan välipala – appelsiinikanaa rakastavat miljoonat ihmiset kaikista etnisistä ryhmistä (mukaan lukien monet kiinalaiset) Yhdysvalloissa.

Kuten useimpiin amerikkalais-kiinalaisiin ruokiin, oranssiin kanaan liittyy kuitenkin leima.

Kiinalaiset ruokasnobit kutsuvat ruokaa, kuten myös sitä tarjoilevia ravintoloita, "väärennöksiksi" tai "ei aitoiksi".

Ylivertaiset ruokailijat eivät rakasta muuta kuin pahoinpidellä kokkeja ja ravintoloiden omistajia heidän väitetystä pyhän kulinaarisen genren vääristymisestä – ikään kuin he vain tietäisivät, mitä oikea kiinalainen ruoka on, ikään kuin joku olisi kuollut ja tehnyt heistä kaiken kiinalaisen keittiön tuomarin.

Kuinka surullista.

Appelsiinikana, egg foo young ja kenraali Tson kana ovat joutuneet monien vihamielisten uhreiksi sen jälkeen, kun ne tulivat Yhdysvaltojen kulinaariselle näyttämölle 1800-luvulla.

Ne, jotka pitävät anteeksi pyytämättä appelsiinikanasta – ja monista muista amerikkalais-kiinalaisista ruoista – ja jotka itse asiassa tietävät hieman kiinalaisten historiasta Kiinan ulkopuolella, jäävät pohtimaan yksinkertaista kysymystä: Mitä on aitous?

Kiinalaiset ruoat Kiinalaiset rakastavat eniten

Kiinalaisten valmistama kiinalainen

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on aitoa kiinalaista ruokaa (lausunto) | CNN (16)

Amerikkalainen-kiinalainen ruoka. Makea? Vai hapan?

Amerikkalais-kiinalaisissa ruoissa ei ole mitään epäaitoa. Suurimman osan niistä loivat kiinalaiset kiinalaisille.

Nämä kiinalaiset vain sattuivat asumaan äitimaan ulkopuolella.

Oxford Encyclopedia of Food and Drink in America -julkaisun mukaan Kaliforniassa 1840-luvun kultakuumeen aikana varhaisilla kiinalaisilla maahanmuuttajilla (useimmat olivat rautateiden rakentajia) ei ollut lainkaan tai erittäin rajoitetusti mahdollisuuksia saada perinteisiä kiinalaisia ​​ainesosia.

Joten he käyttivät sitä, mitä he löysivät uusista kodeistaan, luodakseen silloisia nykyaikaisia ​​kiinalaisia ​​ruokia, kuten nykyään paljon pilkattua chop sueyä, joka on yksi ensimmäisistä Yhdysvalloissa keksityistä kiinalaisista ruoista.

Ja kuka söi tätä "väärennettyä" kiinalaista ruokaa?

Kyseessä eivät varmasti olleet valkoiset amerikkalaiset, jotka harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta eivät halunneet juuri mitään tekemistä kiinalaisten siirtolaisten sosiaalisten ja kulinaaristen tapojen kanssa. Chop suey ja monet muut amerikkalais-kiinalaiset perustuotteet, joista tiedämme nykyään, eivät ole luotu tyydyttämään valkoisten amerikkalaisten oletettavasti huonompaa makua.

Ne tehtiin tyydyttämään "oikeiden" kiinalaisten himoja. Kun rautatietyötä ei enää ollut saatavilla, monet kiinalaiset työntekijät turvautuivat ravintoloiden avaamiseen.

Mutta vasta toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945 valtavirran amerikkalaiset alkoivat syödä ja arvostaa kiinalaista ruokaa suurissa määrin.

Siihen mennessä laaja amerikkalais-kiinalainen menu oli vakiintunut. Noin 165 vuotta kultakuumeesta ei ole juurikaan muuttunut.

Kiinalaiset ravintoloiden omistajat ja kokit ovat edelleen pääasiassa kiinalaisia. Monet tulevat Yhdysvaltoihin Kiinasta ja lähes aina taloudellisista syistä.

Riippumatta siitä, kuinka he päätyvät osavaltioihin, ruoka on heidän kulttuurinsa toteemi.

5 väärinkäsitystä kantonilaisesta ruoasta

Ei oikea? Kerro se kiinalaiselle kokille New Yorkissa

"Amerikkalais-kiinalainen ruoka on kiinalaista ruokaa", sanoo Julie Lau, Suzie'sin omistaja Bleecker Streetillä New Yorkissa. (Paikallisesti rakastettu Suzie's on suljettu sen jälkeen, kun tämä tarina ilmestyi alun perin CNN:lle.)

"Otamme eri makuja kiinalaisesta keittiöstä, yhdistämme niitä ja luomme alkuperäisen maun."

Ravintolan perustajan Susie Yingin tytär Lau syntyi Taiwanissa ja tuli Yhdysvaltoihin 13-vuotiaana.

Hänen perheensä avasi Suzie'sin vuonna 1973 ja on toiminut siitä lähtien.

Lau sanoo, että kaikki hänen kokkinsa tulevat Kiinasta.

General Tso on Suzien suosituin ruokalaji, jota seuraavat oranssi kana ja kung pao -kana.

Mitä tahmeampi ruokalaji, sitä suositumpi se on, Lau sanoo.

Amerikkalais-kiinalaisilla ruoilla on evoluutionaalisesti yhtäläisyyksiä kiinalaisten perusruokien kanssa.

"Kung pao -kana tulee Sichuanin gong bao ji dingistä", sanoo Alex Woo, Chinese American Food Societyn jäsen ja putiikkipalveluyrityksen W20 Food Innovationin toimitusjohtaja. "Versio [Yhdysvalloissa] on yleensä paljon vähemmän mausteinen ja makeampi."

"Se on vain amerikkalainen suhtautuminen etniseen ruokaan."

Joten miksi kaikki meteli? Miksi ei pitäisi amerikkalais-kiinalaista ruokaa vain toisena kiinalaisen ruoanlaiton tyylinä?

Kiinan sisällä on valtavia eroja keittiöissä, mauissa ja ruoanlaittotyyleissä.

Sichuanin kokit käyttävät paljon mausteita; Länsi-Kiinan ihmiset pitävät lammasta sianlihan sijaan; pohjoiskiinalaiset syövät taikinaa raskaasti; Shanghain keittiössä käytetään runsaasti sokeria; Hongkongissa tuskin pärjää minkäänlaisesta ateriasta ilman mereneläviä.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka vain sattuu olemaan lihaista, friteerattua ja tahmeaa.

Amerikkalais-kiinalainen ruoka on kiinalaisten valmistamaa ja nykyään yhä useammin valmistetaan "aitoista" kiinalaisista raaka-aineista, joita on nykyään helpompi saada ulkomailta kuin 1800-luvulla.

Sen kiehtova historia herättää ihmisten kokemuksia, kamppailuja ja voittoja Hongkongista, Etelä-Kiinasta, Taiwanista ja muista Manner-Kiinan osista.

Kokit, jotka valmistavat sen amerikkalaisille, eivät ole yhtä lahjakkaita tai omistautuneita kiinalaiselle keittiölle kuin ne, jotka pitävät tiukasti kiinni perinteisistä mantereen ruoanlaittotyyleistä.

Itse asiassa heidän historiallinen kykynsä mukautua ja innovoida on tehnyt kiinalaisesta ruoasta erittäin suosittua koko Tyynenmeren alueella.

Woo tiivistää asian parhaiten: "Se on vain toisenlainen keittiö. Miksi kieltää ihmisiltä heidän ruokansa?"

Clarissa Wei on freelance-toimittaja Kiinassa.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated: 28/11/2023

Views: 5509

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.